Tilgængelighedserklæring

Solrød Kommune forpligter sig til at gøre webstedet https://www.solrod.dk/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.solrod.dk/?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Solrød Kommune, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.solrod.dk/

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vi har selv evalueret webstedet.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Webstedet er nyt pr. 12. december 2024 og er endnu ikke testet til fulde. Vi foretager dog løbende evaluering af webtilgængeligheden ved at crawle og monitorere hjemmesiden. Dette inkluderer blandt andet kontrol af læsbarhed, døde links, korrekt brug af overskriftsniveauer, alternative tekster til billeder samt øvrige tekniske og strukturelle elementer, der understøtter webtilgængelighed.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Visning af dagsordener og referater
    Dagsordener og referater fra Solrød Kommunes byrådsmøder bliver på nuværende tidspunkt hostet hos leverandøren FirstAgenda. Leverandøren kan ikke leve fuldt op til webtilgængelighedskravene, men der arbejdes fortsat på, at dagsordener og referater kan blive integreret direkte på www.solrod.dk i en webtilgængelig udgave.

Uforholdsmæssig stor byrde

  • Omfangsrige PDF-dokumenter
    I Solrød Kommune har vi vurderet, at store PDF-dokumenter – herunder dokumenter udarbejdet i Excel med omfattende tabeller, såsom vores budgetter og regnskaber – vil medføre en uforholdsmæssig stor byrde at gøre fuldt webtilgængelige. Denne vurdering er foretaget i henhold til Webtilgængelighedslovens §3, stk. 2, og tager højde for kommunens størrelse, ressourcer samt de økonomiske og administrative omkostninger. Vi afvejer disse faktorer i forhold til de potentielle fordele for borgere med handicap, samtidig med at vi vurderer, hvor ofte og i hvor lang tid de pågældende dokumenter forventes at være i brug.

Ikke omfattet af loven

  • Tekstning af livetransmitterede videoer fra vores byrådsmøder
    Livetransmitterede videoer bliver ikke tekstet.
  • Dokumenter fra 3. part
    Dokumenter som er produceret af 3. part, og ikke er finansieret eller udviklet af kommunen. Der vil typisk være tale om materiale som er indsendt af borgere, foreninger eller virksomheder, og som indgår som bilag til politiske møder.

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Solrød Kommune lancerede en ny hjemmeside i december 2024. I forbindelse med valg af leverandør var et af de væsentligste kriterier, at løsningen skulle have webtilgængelighed som en central prioritet. Vores leverandør er blandt de førende på markedet inden for hjemmesideløsninger, der understøtter tilgængelighed for alle – uanset handicap eller funktionsnedsættelse. For at sikre, at webtilgængeligheden opretholdes i den daglige drift, skal webredaktører i Solrød Kommune have kendskab til CMS-løsningens indbyggede tilgængelighedstjek. Dette gør det muligt løbende at identificere og rette indhold, der ikke lever op til gældende webtilgængelighedskrav. Derudover har vi indkøbt et word-plugin til at understøtte arbejdet med at gøre dokumenter, der publiceres på hjemmesiden, webtilgængelige. Løsningen understøtter og hjælper Solrød Kommunes webredaktører med at sikre, at alle dokumenter opmærkes korrekt, inden de bliver publiceret.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den ansvarlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at myndigheden eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen vurderer din henvendelse og vender tilbage inden 10 arbejdsdage.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. For henvendelser, der ikke er relateret til webtilgængelighed, skal du kontakte den relevante myndighed direkte.