Tilgængelighedserklæring

Institut for Menneskerettigheder -Danmarks Natio forpligter sig til at gøre webstedet https://sdgdata.humanrights.dk/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://sdgdata.humanrights.dk/?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Institut for Menneskerettigheder -Danmarks Natio, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://sdgdata.humanrights.dk/

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: I september 2018 har specialkonsulenter i webtilgængelighed fra Diversa lavet en tilgængelighedsvurdering af webstedet. Centrale elementer er hovedsageligt vurderet manuelt.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser:

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Tekst alternativ til graferne
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.1.1 – Ikke-tekstbaseret indhold (A). Der mangler et tekstalternativ til indholdet i graferne, da skærmlæserbrugere ikke kan bruge disse. Tekstalternativet, eller et link som tager brugeren til alternativet, skal placeres umiddelbart før eller efter grafen. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Ikoner mangler alternativ tekst
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.1.1 – Ikke-tekstbaseret indhold (A). Ikonerne mangler en alternativ tekst eller et andet tekstligt alternativ. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Hover information i grafer
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). På siden for de forskellige mål, er der flere grafer, med søjler, som beskriver tilstanden for hvert af de 17 mål. Disse grafer er ikke tilgængelige for skærmlæserbrugere, da man skal holde musen over hver enkelt søjle i grafen for at få de præcise værdier vist. Derudover er det heller ikke muligt at aktivere de enkelte søjler og få vist yderligere information om det valgte mål. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Y-akse navn i graf
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). Skærmlæserbrugere får læst ”Percent of recommendations” når y-aksen får fokus, hvilket ikke forklare hvad relation teksten har til grafen. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Lukkede drop-down menuer
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). På siden hvor man kan filtrere og udforske indhold, er der flere drop-down menuer. Indholdet i to af disse menuer forbliver synligt for skærmlæserbrugere, selv efter at menuerne er blevet lukket. Dette er et problem, da skærmlæserbrugere derfor bliver nød til at navigere igennem meget lange lister for at komme til det næste element. Vi har fokus på fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Overskrift mangler semantisk kodning
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). På siderne der beskriver mål, er teksten ”Recommendations” visuelt fremhævet som en overskrift, men teksten er ikke kodemæssigt markeret som en overskrift. Dette vil gøre det svære for skærmlæserbruger at få et overblik over siden, samt navigere rundt i sidens indhold. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Y-akse værdier
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). Da skærmlæserbrugere ikke kan læse graferne visuelt, har de ikke nogen gavn af at kunne læse værdierne på y-aksen. Udover ikke at kunne bruge informationen, tilføjer det også flere navigationselementer, hvilket gør det mere besværligt at navigere igennem grafen. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Manglende tabeloverskrifter
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). Tabellen mangler roller for overskrifts- og dataceller, hvilket gør at en skærmlæserbruger ikke kan navigere i den som tiltænkt. Vi arbejder fortsat på at få gjort tabellerne så tilgængelige som muligt. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Landemærke på dansk
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). Siden er på engelsk men landemærket ”Hovedmenu” er på dansk. Dette vil være et problem for skærmlæserbrugere, da skærmlæseren bil læse den danske tekst op på engelsk. Det vil derudover også være et problem for skærmlæserbrugere som ikke forstår dansk. Vi arbejder fortsat på at få gjort tabellerne så tilgængelige som muligt. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Tomme overskriftskoder
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.1 – Information og relationer (A). På siden over regioner og lande, er der flere steder H3 overskriftskoder som er tomme. Dette vil være forstyrrende for nogle skærmlæserbrugere, da de kan få læst de tomme overskrifttags op. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Rækkefølge af indhold i graf
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.2 – Meningsfuld rækkefølge (A). Som skærmlæserbrugere, får man ikke informationerne, i graferne, i en rækkefølge som giver mening. Dette vil gøre det svært for skærmlæserbrugere at forstå indholdet af graferne. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Autocomplete på inputfelt
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.3.5 – Identificering af formål med input (AA). For at minimere mængden af input som manuelt skal indtastes, bør inputfelter have autocomplete værdier, som specificerer typen af input. På startsiden er der et inputfelt til indtastning af land og her er autocomplete slået fra. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Kategorier har for lav kontrast
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.3 – Kontrast (minimum) (AA). I oversigten over anbefalinger, har hver anbefaling en eller flere kategorier som består af en farvet kasse med et hvidt nummer i. Mange af disse kategorier har for lav kontrast mellem kassens farve og den hvide tekst. Vi er opmærksomme på problemet, men henstiller til at farvekoden er valgt på baggrund af verdensmål-ikonernes farver udarbejdet af FN.
  • Oversigt over mål har for lav kontrast
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.3 – Kontrast (minimum) (AA). På oversigten over mål, er der tekst som er skrevet med en meget lys grå tekst. Her er kontrasten på 2,7:1. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Links i footer har for lav kontrast
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.3 – Kontrast (minimum) (AA). Tekstlinks i footeren har en kontrast på 4,3:1 i forhold til den sorte baggrund.
  • Fejl vedr. zoom i burgermenu
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.4 – Ændring af tekststørrelse (AA). Når der zoomes til 200% i browseren på computer, bliver menupunkterne slået sammen til en hamburgermenu. Det første punkt i menuen, består af to ord og disse to ord ligger oven på hinanden hvilket gør det umuligt at læse. Dette gør sig også gældende for almindelig brug af browser på smartphone. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Billede af tekst i Goal ikoner
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.5 – BILLEDER AF TEKST (AA). Der er flere steder en oversigt over alle 17 verdensmål. Disse mål er alle repræsenteret med billeder og motivet på hvert billede er målets nummer og navn. Vi er opmærksomme på problemet, men henstiller til at farvekoden er valgt på baggrund af verdensmål-ikonernes farver udarbejdet af FN.
  • Kontrastproblemer ift. Ikke aktiverede kategorier
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.11 – Kontrast for ikke-tekst baseret indhold (AA). Der er problemer med de grå checkboks kategori ikoner i oversigten over anbefalinger. Flere har en kontrast under 3:1, mellem deres baggrund og tekst, hvilket er for lavt. Vi udbedrer fejlen ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Kontrastproblemer ift. aktiverede kategorier
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.11 – Kontrast for ikke-tekst baseret indhold (AA). Der er problemer med nogle af kategori-ikonerne, efter de er blevet aktiveret og har fået farve. Her er der også flere ikoner som har en kontrast under 3:1, mellem den hvide tekst farve og deres farvede baggrund. Vi er opmærksomme på problemet, men henstiller til at farvekoden er valgt på baggrund af verdensmål-ikonernes farver udarbejdet af FN.
  • Knapper kun med highlight
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.11 – Kontrast for ikke-tekst baseret indhold (AA). Der er flere sider med store link-knapper, som kun skifter baggrundsfarve når man holder musen over dem. For at overholde kontrastkravet skal kontrasten være over 3:1 mellem de to baggrundsfarver. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Informationer i grafer
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 1.4.13 – Indhold ved hover eller fokus (AA). Det er ikke muligt at lukke de ekstra indholdsbokse, hvilket er påkrævet, da det ekstra indhold kan skjule de omkring liggende kolonner. Derudover er det hverken muligt at flytte markøren eller tastatur fokus over på teksten i de viste indholdsbokse. Dette vil være et problem for ordblinde og brugere med synshandicap, da de ikke vil kunne få teksten læst op, eller zoome ind på teksten med forstørrelsesglas. Vi udbedrer fejlen ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Tastaturfokus ift. grafer
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 2.1.1 – Tastatur (A). Som tastaturbruger er det ikke muligt at få fokus på elementerne i graferne, hvilket betyder at det er umuligt at få de præcise tal vist, da disse kun bliver synlige hvis man holder musen over en søjle i grafen. Derudover er det heller ikke muligt at aktivere de enkelte søjler og få vist yderligere information om det valgte mål.
  • Manglende synligt fokus ved filter i mål oversigt
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 2.4.7 – Synligt fokus (AA). Checkboks ikonerne og de to drop-downmenuer med søgefelter, har ikke noget synligt fokus.
  • Manglende synligt fokus ved Link ikoner
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 2.4.7 – Synligt fokus (AA). På siderne ”About” og ”Methodology” er der links til social media, mail og print. Disse ikoner har ikke noget synligt fokus. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Alternativ tekst på ikoner
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 3.2.4 – Konsekvent identifikation (AA). Ud af de 17 ikoner, på forsiden som repræsenterer forskellige mål, er der tre billeder som har en alternativ tekst, der ikke følger de andre billeders. Hvert billedes alternativ tekst starter med det tal som står på billedet, men billede 1,2 og 4 starter ikke med deres tal. Det vil være forvirrende for skærmlæserbrugere, da det fremstå som om at billederne ikke er en del af listen. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Skjulte labels
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 3.3.2 – Ledetekster eller instruktioner (A). Labels som er visuelt skjult, vha. Display:none er også skjult for skærmlæsere, hvilket effektivt betyder at inputelementer ikke har nogen labels. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Inputfelt mangler label
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 3.3.2 – Ledetekster eller instruktioner (A). Der er flere tekst-inputfelter som mangler en label, der forklarer formålet med inputfeltet. Dette vil gøre det svært for skærmlæserbrugere at forstå inputfelternes funktion. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Link på span element
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 4.1.1 – Parsing (A). På siden hvor det er muligt at udforske forskellige anbefalinger, er der flere steder blevet tilføjet href-attributter på span elementer. Dette er ikke understøtte hvilket betyder at links ikke virker, hvilket vil være et problem for alle brugere, da der er information som ikke kan tilgås. Vi udbedrer fejlene ifm. løbende udvikling af databasen og forventer at være i mål ved udgangen 2021/primo 2022.
  • Filtrering af graf
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 4.1.2 – Navn, rolle, værdi/tilstand (A). I de interaktive grafer er det muligt at skjule de noterede anbefalinger. Knappen til at gøre dette hedder ”Only Accepted” og er derfor ikke særlig beskrivende for sin funktion. Dette vil gøre det svært for brugere, som ikke kan se den visuelle ændring i grafen at forstå knappens funktion. Derudover kan knappen ikke aktiveres med skærmlæser og knappens tilstand bliver heller ikke formidlet til skærmlæseren.
  • Tilstand på valgt cyklus
    Dette emne relaterer sig til WCAG 2.1 succeskriterie 4.1.2 – Navn, rolle, værdi/tilstand (A). I starten af siden med mål, er det muligt at vælge cyklus. Her kan der vælges cyklus 1, cyklus 2 og alle cyklusser. Den valgte mulighed formildes visuelt til brugeren, i form af en sort baggrund på det valgte element, dog formidles tilstanden ikke til skærmlæserbrugeren. Det betyder at skærmlæserbrugere ikke ved hvilken af de tre muligheder som er valgt.

Uforholdsmæssig stor byrde

  • Tabeller
    Vi arbejder fortsat på at få gjort tabeller så tilgængelige som muligt. Datasættet er imidlertid enormt komplekst, og vi ser det som en uforholdsmæssig stor byrde at få samtlige tabeller gjort tilgængelige ift. den tænkte målgruppe.

Ikke omfattet af loven

Ikke udfyldt

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Vi har generelt stor fokus på webtilgængelighed i organisationen både som policy- og teknisk område. Vi arbejder med løbende at sikre tilgængeligheden i organisationens websteder og indhold, ligesom personalet bliver uddannet af eksterne konsulenter til fremtidigt at kunne løfte opgaven. Der bliver ligeledes stillet krav til at samarbejdspartnere, og leverandører som designer og udvikler digitale løsninger og indhold, har viden om webtilgængelighed og overholder gældende standarder.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.