Tilgængelighedserklæring

Roskilde Universitet forpligter sig til at gøre webstedet https://ruc.dk tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://ruc.dk?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Roskilde Universitet, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://ruc.dk

  • E-mail: webmaster@ruc.dk
  • Telefon: 46 74 22 59
  • Kontaktfunktion: Ring på ovenstående nummer i tidsrummet 10-14 eller send en mail. Vi svarer hurtigst muligt og forventeligt inden for tre hverdage.

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: https://ruc.dk er evalueret i forhold til overholdelse af tilgængelighedskriterierne via både manuel ekspertvurdering af sitet og automatiserede tests, begge af softwarebureauet Eksponent A/S.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Nyheder udgivet før 2017
    Nyheder af ældre dato er ikke altid fuldstændigt tilgængelige. Der kan mangle alt-tekster til billeder, overskifter er ikke er altid hierarkisk korrekte og der kan være sprogskifte mellem dansk og engelsk tekst i en og samme artikel, hvor skiftet ikke er tagget i html-koden.
  • Pdf-dokumenter for råd, nævn og udvalg på RUC
    På hjemmesiden er en række pdf-dokumenter, som omhandler referater, dagsordner og bilag til RUCs mange organer og udvalg, fx Akademisk Råd. Link til siden med RUC’s organer er her: https://ruc.dk/raad-naevn-og-udvalg-paa-roskilde-universitet. Dokumenterne på denne del hjemmesiden bliver tilgængelige fremadrettet ved udgangen af 2020. Dokumenter udgivet tidligere kan opleves delvist tilgængelige, hvor overskifter ikke altid er hierarkisk korrekte, der kan optræde tabeller uden rette kode og især de mange bilag, kan indeholde utilgængelige grafer. Kontakt os for hjælp, hvis du har behov ift disse materialer.
  • Video på hjemmesiden
    Film på ruc.dk mangler synstolkning. De fleste videoer på ruc.dk er af ældre dato, så de har ikke alle tekst og synstolkning. Nyt materiale vil løbende blive udarbejdet med synstolkede versioner.
  • Formularer
    Formularer er ikke fuldt tilgængelige. Du kan blandt andet opleve problemer med farvekontrast, format til udfyldning af cpr-numre samt fejlmeddelelser. Formularerne bliver pt gennemgået. Herefter vil de blive optimeret hurtigst muligt.

Uforholdsmæssig stor byrde

  • Nyheder før 2017
    Nyheder af ældre dato er kun på hjemmesiden af arkivmæssige grunde. Har du brug for hjælp med at læse disse, så ring eller skriv til os.
  • Pdf-dokumenter for råd, nævn og udvalg på RUC
    Som nævnt ovenfor er disse store indholdstunge materialer ikke fuld tilgængelige. Det vil være særdeles bekosteligt, at alle historiske materialer gennemgås og gøres fuldt tilgængelige ud fra en afvejning af at dokumenterne er historiske og ikke aktuelle. Vi vil meget gerne hjælpe dig med adgang til indholdet af materialerne , hvis du har behov for assistance med dokumenter.

Ikke omfattet af loven

  • Pdf-dokumenter som er ældre end 23.. september 2018 kan være delvist utilgængelige
    Støder du på dokumenter på ruc.dk som ikke er tilgængelige, beder vi dig om at kontakte os, så vi kan hjælpe dig.
  • Video
    Videoer er af ældre dato og derfor undtaget. Nye vil bliver produceret til fuld tílgængelig standard og erstatte de ældre produkter.

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

ruc.dk bliver fortløbende monitoreret for tilgængelighed og løbende justeringer vil blive foretaget.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.