Tilgængelighedserklæring

Roskilde Kommune forpligter sig til at gøre webstedet https://roskilde.dk tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikketilgængeligt indhold på https://roskilde.dk?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Roskilde Kommune, hvis du oplever, at der er ikketilgængeligt indhold på https://roskilde.dk

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

 1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
 2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
 3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

 1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
 2. Vurdering er foretaget af ekstern part
 3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part, Vi har anvendt anden metode.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Vi har stillet krav til vores hjemmesideleverandør, samt benytter os af Monsido og Google Search Console til fejlfinding og QA.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikketilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikketilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikketilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

 1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
 2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
 3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

 • Dokumenter
  Vi arbejder aktivt for at gøre dokumenter webtilgængelige. Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder målrettet med at gøre dokumenter tilgængelige. Derudover har vi udarbejdet flere dokumentskabeloner, som skal sikre at nye dokumenter (der ikke stammer fra eksterne kilder fx. staten eller regionen) lever op til webtilgængelighedskravene. Vi formoder at være i mål med hjemmesidens mest læste dokumenter udgivet efter 2018, samt alle dokumenter som er nødvendige for aktive administrative processer inden udgangen af 2022.
 • Billeder
  Ikke alle billeder har ALT-tekster, så det kan oplæses af en skærmlæser, hvad billedet indeholder. Vi er sammen med vores leverandør ved at undersøge en måde, så det kan gøres obligatorisk for alle billeder at få ALT-tekst på, med mindre de er dekorative. Der kan være enkelte billeder med tekst-indhold, som vi forsøger at udfase brugen af.
 • Video
  Der er ikke altid et tekstalternativ til video-indhold.

Uforholdsmæssig stor byrde

 • Lange dokumenter af særlig teknisk karakter
  Lange dokumenter af særlig teknisk karakter vil ikke blive gjort tilgængelige, da vi vurderer det som værende uforholdsmæssig stor byrde, når vi ser på vejledningernes besøgstal. Dog vil dokumenter, der er nødvendige for aktive administrative processer blive gjort tilgængelige, uanset dokumentets tekniske karakter og uanset besøgstal.

Ikke omfattet af loven

 • Dokumenter lagt på websitet før 23. september 2018
  Dokumenter lagt på websitet før d. 23. september bliver ikke gjort tilgængelige, med mindre de er nødvendige for aktive administrative processer.

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Vi har lanceret nyt hjemmesidesystem i marts 2021 for at sikre webtilgængeligheden i system og kode. Vi arbejder aktivt med at gøre dokumenter tilgængelige i løbet af 2021 og forventer at være i mål inden udgangen af 2022.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen gennem henvendelsesformularen eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.