Tilgængelighedserklæring

Sundhedsdatastyrelsen forpligter sig til at gøre webstedet https://plejehjemsoversigten.dk/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikketilgængeligt indhold på https://plejehjemsoversigten.dk/?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Sundhedsdatastyrelsen, hvis du oplever, at der er ikketilgængeligt indhold på https://plejehjemsoversigten.dk/

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

 1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
 2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
 3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

 1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
 2. Vurdering er foretaget af ekstern part
 3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part, Vi har anvendt anden metode.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Applikationsleverandør har vurderet webstedet.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikketilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikketilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikketilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

 1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
 2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
 3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

 • Søgefunktionen kun tilgængelig fra forsiden
  Brugere kan ikke foretage en søgning uden at gå tilbage til sitets forside (WCAG 2.4.5 der skal være flere måder at lokalisere en side på)
 • Blokke af indhold, der gentages på flere sider, kan ikke springes over ved tastaturbrug
  På websitet kan brugerne ikke springe menuen over ved hjælp af tastaturet (WCAG 2.4.1)
 • Tastaturanvendelse: filter
  Brugerne kan ikke anvende filtreringsmuligheden ved søgning via tastaturet. Det er kun muligt at åbne og lukke filtreringen via tastaturet men ikke åbne og vælge facetter i oversigten (WCAG 2.1.1 Tastatur: alle indholdets funktioner skal kunne betjenes via tastatur).
 • Tastaturanvendelse: liste
  For navigation med tastatur bliver brugeren ikke præsenteret for de to mulige funktioner "Vis plejehjem" og "Vis på kort". De to knapper aktiveres, men er ikke synlige (WCAG 2.1 "2.4.7 Synligt fokus" en bruger der anvender tastaturet til navigation skal altid præsenteres for hvor fokus er sat).
 • Brødtekst er for kompakt
  Brødteksten er kompakt og svær at læse (WCAG 1.4.12 linjeafstanden skal være 1.5 gange fontstørrelsen og afstanden mellem ord skal være mindst 0.16 gange fontstørrelsen.
 • Hjælpe/ledetekst mangler
  Ved en nulsøgning hjælpes brugeren ikke på vej til at foretage en ny søgning med fremsøgning af relevant indhold (WCAG 3.3.2 ledetekster eller instruktioner).
 • Alternativ tekst på billeder mangler
  Der mangler alternativ tekst på rigtig mange billeder. (WCAG 2.1 A - 1.1.1 alle billeder skal have alternative tekstbaserede alternativer).
 • Orientation fejler på mobil enhed
  Filtreringsmuligheden kan ikke anvendes i vandret format på mobile enheder. Den nederste knap "Ryd alle filtre" er ikke synlig og der kan ikke scrolles ned til den, da scrollfunktionen kun flytter indholdet i listen (parametrene) (WCAG 1.3.4)

Uforholdsmæssig stor byrde

Ikke udfyldt

Ikke omfattet af loven

Ikke udfyldt

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Der bliver skrevet ind i vejledningen til redaktørerne, at alle billeder skal have obligatorisk alternativ tekst. De manglende alternative tekster bliver udbedret løbende i redaktørernes årlige gennemgang af siderne. Øvrige fejl i listen ovenfor udbedres via konfiguration eller udvikling i løbet af 2021.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen gennem henvendelsesformularen eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.