Tilgængelighedserklæring

Dansk Center for Organdonation forpligter sig til at gøre webstedet https://www.organdonation.dk/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.organdonation.dk/?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Dansk Center for Organdonation, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.organdonation.dk/

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vi har anvendt anden metode.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Webstedet er blevet evalueret via Digitaliseringsstyrelsens forenklede monitorering og en manuel test udført af os med Wave WebAIM-værktøjet. Resultaterne viser, at der er flere områder, hvor webstedet ikke lever op til WCAG 2.1-kravene.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Nogle pdf-dokumenter er ikke tilgængelige
    Vi arbejder stadig på at gøre vores pdf-filer tilgængelige. Hvis du støder på dokumenter, der bør være tilgængelige, så kontakt os, så vi kan hjælpe med at få fat i den information, du søger. Se kontaktinformation øverst i tilgængelighedserklæringen.
  • Undertekst på video
    Vi arbejder på at forsyne vores videoer med undertekster.
  • Opmærkning af tabeller, mellemoverskrifter, punktopstillinger, linktekster og billeder
    Der kan være tabeller, mellemoverskrifter, punktopstillinger, linktekster og billeder, der ikke er opmærket korrekt. Vi arbejder på at minimere forkert opmærkning, og hvis du støder på indhold du ikke kan læse, fordi det ikke er mærket rigtigt op, kan kontakte redaktøren, der er nævnt nederst på siden.
  • Farvekontraster
    Tekstfarver på webstedet har ikke tilstrækkelig kontrast mod baggrunden, hvilket gør det svært at læse for brugere med nedsat syn. Vi justerer farverne, så de lever op til kontrastkravet på 4.5:1 for almindelig tekst og 3:1 for stor tekst.
  • Links har ikke meningsfulde beskrivelser
    Vi reviderer linkteksterne og sikrer, at de beskriver destinationen tydeligt.
  • Knapper mangler beskrivende labels
    Visse knapper mangler en tydelig tekstlabel eller ARIA-label, hvilket gør dem svære at forstå for skærmlæsere. Vi opdaterer knapper med korrekte labels.
  • Tastaturtilgængelighed er ikke fuldt understøttet
    Visse elementer på webstedet kan ikke tilgås via tastatur alene. Plan for løsning: Vi gennemgår og sikrer, at alle funktioner kan bruges med tastatur.
  • Sprogangivelse mangler i HTML-koden
    Webstedet mangler en korrekt sprogdeklaration, hvilket kan føre til problemer for skærmlæsere. Plan for løsning: Vi tilføjer den korrekte sprogangivelse i HTML-koden.
  • Manglende mulighed for at justere tekststørrelse og linjeafstand
    Teksten kan ikke skaleres korrekt op til 200% uden at miste funktionalitet, og linjeafstandene er ikke justerbare, hvilket gør det vanskeligt for svagtseende brugere. Plan for løsning: Vi sikrer, at tekststørrelsen kan justeres uden layoutproblemer, og at linjeafstandene følger WCAG 2.1’s retningslinjer.

Uforholdsmæssig stor byrde

  • Vejledninger og kliniske retningslinjer
    Kliniske vejledninger og retningslinjer er ikke gjort tilgængelige, da vi vurderer det som værende uforholdsmæssig stor byrde sammenholdt med brugernes behov (klinikere) og besøgstal.

Ikke omfattet af loven

  • Dokumenter lagt på websitet før 23. september 2018
    Dokumenter lagt på websitet før d. 23. september 2018 er ikke gjort tilgængelige medmindre de er vurderet som værende væsentlige for administrative processer.
  • Video og audio
    Video og audio, som er offentliggjort før den 23. september 2020.

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Webstedet har for nylig gennemgået en sammenlægning, hvilket betyder, at vi fortsat arbejder på at optimere og forbedre både struktur og tilgængelighed. Vi er opmærksomme på de identificerede tilgængelighedsudfordringer og har igangsat en handleplan for at bringe webstedet i bedre overensstemmelse med WCAG 2.1. Handleplan for tilgængelighedsforbedringer: - Vi arbejder aktivt på at opdatere indhold, herunder alternative tekster, linktekster og overskriftsstruktur. - Vores webbureau bistår os med tekniske rettelser, herunder farvekontraster, knapper, tastaturtilgængelighed og HTML-struktur. - Vi prioriterer rettelser af de mest kritiske problemer i de kommende måneder og planlægger at foretage en ny vurdering af webstedets tilgængelighed derefter. - Vi vil løbende opdatere vores tilgængelighedserklæring i takt med, at vi implementerer forbedringer. Denne tilgængelighedserklæring dækker både organdonation.dk og subdomænet nationalguideline.organdonation.dk, da de anvender samme system og funktionalitet.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den ansvarlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at myndigheden eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen vurderer din henvendelse og vender tilbage inden 10 arbejdsdage.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. For henvendelser, der ikke er relateret til webtilgængelighed, skal du kontakte den relevante myndighed direkte.