Tilgængelighedserklæring

Sundhedsdatastyrelsen forpligter sig til at gøre webstedet https://esundhed.dk tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://esundhed.dk?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Sundhedsdatastyrelsen, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://esundhed.dk

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vi har selv evalueret webstedet, Vurdering er foretaget af ekstern part.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Erklæring om overholdelse af WCAG 2.0 standarden fra leverandør. Selvevaluering ved systematisk brugertest, hvori der tages udgangspunkt i tjekliste. Derudover er der fra Digitaliseringsstyrelsen foretaget en dybdegående monitorering.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser:

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Visning af ikke tekstbaseret indhold
    Der er på esundhed.dk billeder, som ikke har en alternativ tekst, og billeder som fejlagtigt er markeret som dekorative, som har et formidlingsmæssigt budskab. Der arbejdes på at sikre, at disse koder gøres retvisende. Denne kodningsfejl er desværre lavet i sidens grundskabelon, således at den gør sig gældende på alle sider. Sidst forekommer der også billeder med tekst, som ikke ligger som tekst. Det aftales med Sundhedsdatastyrelsens leverandør, at dette udbedres. I mellemtiden kan vi kontaktes, hvis brugere har behov for en beskrivelse.
  • Relation mellem objekter og deres hierarki
    Visuelt er det tydeligt, at nogle elementer er underlagt andre elementer på hjemmesiden. Hierarkiet mellem elementerne er desværre ikke kodet korrekt, så det er svært maskinelt at foretage en hensigtsmæssig og korrekt navigation på siden for de forskellige hjælpemidler, der benyttes til maskinel navigation på en hjemmeside. Dette gælder også globale elementer, der er gennemgående elementer på alle sider, og det gælder derfor på alle sider. Det aftales med Sundhedsdatastyrelsens leverandør, at dette udbedres. I mellemtiden kan vi kontaktes, hvis brugere har behov for en beskrivelse.
  • Kontrast
    Flere steder på eSundhed.dk er kontrasten mellem forgrund og baggrund ikke tilstrækkelig stor. Dette skyldes, at Sundhedsdatastyrelsens overordnede designvalg for hjemmesider ikke har taget højde for kontrastbehovet. Der arbejdes i Sundhedsdatastyrelsen på at opdatere det overordnede designvalg for hjemmesider, således at de valgte farver både øger kontrasten, men ligeledes tager højde for farveblindhed. I mellemtiden kan vi kontaktes, hvis brugere har behov for en forklaring af noget som ikke er tydeligt.
  • Dokumenter i PDF, Powerpoint m.fl.
    Vi har en række rapporter og vejledninger på hjemmesiden, der er udarbejdet i PDF, og enkelte udarbejdet i Powerpoint, Word og Excel, som ikke er tilstrækkeligt tilgængelige. Disse er typisk leveret af eksterne samarbejdspartnere, men der arbejdes på at få etableret et værktøj, således vi kan sikre dokumenterne generelt er tilgængelige.
  • HTML standarder følges ikke
    Der er desværre flere steder i koden bag hjemmesiden brugt HTML-koder, som ødelægger sidens tilgængelighed. Der står fx i koden af siden, at siden er engelske, men teksten på siden er dansk. Der benyttes også koder, som forhindrer brugen af den tilgængelighed, som automatisk er indbygget i forskellige standardbrowsere som Chrome, Edge, Firefox o.a. Det bevirker bl.a. at zoom-funktionen ikke fungerer på alle objekter på siden. Derudover forekommer der overskrifter, som ikke er kodet som overskrifter, men kun visuelt fremgår som sådan. Det aftales med Sundhedsdatastyrelsens leverandør, at dette udbedres. I mellemtiden kan vi kontaktes, hvis brugere har behov for en gennemgang.
  • Tilgængelige beskrivelser af avanceret indhold
    Grafer, kort og øvrige figurer har generelt ikke tilgængelige beskrivelser på eSundhed.dk. Der vil blive arbejdet på at udvikle standardskabeloner for udstillingen af disse, som kan implementeres, så brugeroplevelsen føles inkluderende for alle typer af brugergrupper. Indtil dette arbejde er udført kan Sundhedsdatastyrelsen kontaktes via mail eller telefonisk og giver gerne en forklaring af de figurer og grafiske elementer, som måtte fremgå utilgængelige. I mellemtiden kan vi kontaktes, hvis brugere har behov for en beskrivelse.

Uforholdsmæssig stor byrde

Intet at angive

Ikke omfattet af loven

Ikke udfyldt

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Vi har besluttet at prioritere at de patienthenvendte side på eSundhed.dk og sikre en høj tilgængelighed af disse. Vi forventer at de ændringer medfører en øget tilgængelig på vores standardsider. Tilgængelighed bliver en målbar målsætning i forbindelse med vores strategi, og redaktører og leverandører introduceres til krav om standarder og best practice.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.