Tilgængelighedserklæring

Cabi forpligter sig til at gøre webstedet https://www.cabiweb.dk/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.cabiweb.dk/?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Cabi, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.cabiweb.dk/

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Der er afprøvet, hvor godt den i praksis fungerer, når der navigeres dels ved hjælp af tastatur, dels ved hjælp af et skærmlæserprogram.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Dekorative billeder har alternativ tekst
    Der er fundet flere tilfælde med billeder, der har alternativ tekst, som ikke bør have det. Når der tilføjes en alternativ tekst på billeder, der allerede er beskrevet i sidens tekst, kommer fx skærmlæserbrugere til at bruge ekstra tid, fordi samme information læses op flere gange. Alt-tekster på dekorative billeder erstattes løbende af alt=””.
  • Brug af semantisk kodede overskrifter for brødtekst
    Der er flere tilfælde af at brødtekst er kodet med semantiske overskriftskoder. Dette forvirrer brugere af skærmlæser, som har svært ved at forstå og navigere i indholdet på siden. Det rettes løbende.
  • Inputfelter mangler identificering
    Ved tilmelding til nyhedsbrev mangler inputfelter information med hjælp til autocomplete, der gør det muligt for især kognitivt udfordrede at skelne mellem de forskellige inputfelter og udfylde dem korrekt.
  • En del af sidefoden er indlejret i sidens primære indhold
    En del af sidefoden er en del af sidens main landmark i stedet for at tilhøre sidefoden. De betyder, at fx skærmlæserbrugere ikke får tilstrækkelig hjælp til at forstå sidens layout/struktur. I forbindelse med opgradering af CMS-systemet planlægges en rettelse.
  • Farvekontrast er utilstrækkelig
    Der findes steder i hjemmesidens design, hvor farvekontrasten ikke validerer i henhold til kravene. Vi arbejder løbende på at udskifte billeder de steder, hvor kontrastforholdet giver udfordringer. Enkelte steder er der også udfordringer med kontrasten mellem tekstfarve og baggrund. Det forventes løst i forbindelse med en forestående layout-ændring.
  • Information går tabt ved zoom
    I flere eksempler forsvinder dele af tekst ved zoom i Herofeltet. Det betyder at især personer med nedsat syn, som ofte bruger zoom, vil have ekstra svært ved at læse teksten. Rettelse vi kræve et nyt layout på Heromenuen.
  • Tekst på billede
    Der er flere eksempler med tekst på billede, som ikke blot er dekorativt. Teksten bliver løbende lagt ind som html.
  • Ikke muligt at tilføje tekstafstand
    Det er ikke muligt at anvende egne styles på siderne. Det er muligt at ændre styles på banneret på siden, dog forsvinder en del af teksten ved anvendelse af egne styles.
  • Underpunkter i hovedmenu, pop-ups og videoer kan ikke tilgås via tastatur
    Dette er en udfordring for brugere, som ikke kan benytte mus til at navigere rundt på siden og derved ikke kan tilgå visse ting. Det forventes løst i forbindelse med en forestående layout-ændring.
  • Sider mangler en måde at springe over gentaget indhold
    Nogle sider har ikke en mulighed for at springe over det gentagne indhold i toppen af siden fx menuen. Det betyder, at fx tastaturbrugere skal tabbe unødvendigt mange gang for at komme ned i sidens indhold. En måde at overholde dette krav er, at kode siderne med semantiske overskrifter eller landmarks. De fleste af siderne har semantiske overskrifter og overholder således kravet. Men enkelte sider indeholder ikke semantiske overskrifter. Det gælder blandt andet Herofeltet.
  • Siders titler er ikke fyldestgørende
    Der er fundet eksempler på, at siders titler ikke beskriver sidens indhold eller på anden vis ikke er fyldestgørende. Det rettes løbende.
  • Søgefunktion præsenteres sidst
    Søgefunktionen er for tastaturbrugere placeret sidst på siden efter det sidste link i sidefoden (”Bestyrelse Log Ind”). Det forvirrer brugere af tastaturnavigation, som vil tro at søgefunktionen er utilgængelig
  • Linktekst er ikke tilstrækkelig beskrivende
    Flere steder benyttes linktekster, som ikke i tilstrækkelig grad beskriver, hvad de linker til. Det betyder, at eksempelvis skærmlæserbrugere, som typisk ser links uden den kontekst linket findes i, ikke får tilstrækkelig hjælp til at forstå linkets funktion. Det rettes løbende.
  • Uklare etiketter
    Etiketten for segmentering af temaer er ”752 af 752 baseret på:”. Dette er ikke fyldestgørende nok til, at alle brugere vil forstå, hvad funktionerne gør.
  • Elementer mangler synligt tastaturfokus
    Der mangler en synlig fokusindikator når elementer i menuen har tastaturfokus. Det betyder, at tastaturbrugere vil miste orienteringen. Det forventes løst i forbindelse med en forestående layout-ændring.
  • Indhold på engelsk mangler lokal sprogattribut
    Der er fundet et tilfælde af indhold på engelsk, som ikke har en lokal sprogattribut, der kan fortælle skærmlæserprogrammer, at sproget skal skiftes til engelsk. Det kan gøre det svært for skærmlæserbrugere at forstå sidens indhold.
  • Radioknapper ændrer kontekst
    Når fokus flyttes mellem radioknapperne via tastaturnavigation, bliver siden automatisk genindlæst. Kontekstens ændres markant, og det kan forvirre brugeren. Det betyder også, at tastaturbrugeren skal tabbe sig gennem sidens indhold på ny, hver gang der skiftes mellem radioknapperne for antal viste søgeresultater pr. side.
  • Manglende hjælp til at rette fejl
    Ved udfyldelse af opskrivning til nyhedsbrev får brugeren ikke tilstrækkelig hjælp til at rette fejl i indtastede data. Det betyder, at fx brugere med kognitive udfordringer kan have svært ved at rette fejl og dermed udfylde formularen korrekt. Fejlen ligger i Active Campaign.
  • Servicebanner og pop-up er skjulte for skærmlæser
    Servicebanneret der ligger i toppen af siden og pop-up’en, der kan åbnes i bunden af siden, er begge utilgængelige for brugere af skærmlæserprogrammer fordi de er kodet med aria-hidden=”true”.
  • Samme ID brugt flere steder på usynlige elementer
    Når elementer ikke har unikke ID’er, kan det skabe udfordringer for fx skærmlæsere, som kan have svært ved at analysere indholdet korrekt.
  • Akkordeonindhold skjules ikke for skærmlæse
    Akkordeonindhold er altid synligt for skærmlæserbrugere, også når indholdet visuelt er skjult.
  • Ikke-tilgængelige PDF-filer
    På siden linkes der til PDF-filer, som ikke lever op til kravene. Vi identificerer dem løbende.

Uforholdsmæssig stor byrde

  • Manglende synstolkning eller mediealternativ
    Der findes flere videoer uden synstolkning/mediealternativ til tekstindhold, der kun formidles visuelt. Det er derfor ikke muligt for brugere med nedsat eller uden syn at få den information ud af videoerne, som præsenteres udelukkende visuelt, blandt andet navn og titel med de medvirkende i videoerne. Vi er opmærksomme på dette, og det tænkes ind fremadrettet.
  • Manglende synstolkning
    Videoerne mangler synstolkning til tekstindhold og billedindhold, der kun formidles visuelt. Det betyder, at blinde og svagsynede ikke får basisinformation, som bl.a. videoens titel samt information om hvem der taler i videoen, men kun opfatter det, der fortælles i videoen.

Ikke omfattet af loven

  • Videoer publiceret før 23. september 2020.
    Der er videoer på hjemmesiden publiceret før 23. september 2020. Disser er ikke omfattet af lov om tilgængelighed.
  • Dokumenter publiceret før d. 23/9 2018
    Dokumenter som er publiceret før d. 23. september 2018 er ikke gjort tilgængelige.

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Vi er opmærksomme på alle de udfordringer, der er blevet påpeget i den eksterne analyse. Vi er i fuld gang med at kortlægge ikke-tilgængeliggjorte dokumenter med henblik på at udarbejde en tilgængelig skabelon. Derudover er vi i kontakt med vores udvikler med henblik på at indhente tilbud på de løsninger, som vi ikke selv kan implementere. Vi håber at kunne rette en stor del af problemerne ved en forestående layout-ændring samt versionsopgradering.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.