Tilgængelighedserklæring

DBC DIGITAL forpligter sig til at gøre webstedet https://bibliotek.dk tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://bibliotek.dk?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte DBC DIGITAL , hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://bibliotek.dk

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden fuldt ud. 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Sensus har evalueret sitet og har benyttet sig af valideringsværktøjer, browsere og kompenserende teknologier. Derudover er bibliotek.dk monitoreret af Digitaliseringsstyrelsen som led i styrelsens tilsyn med myndigheders overholdelse af lov om tilgængelighed.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Sensoriske egenskaber (WCAG 1.3.3)
    Der er henvisninger og instruktioner, der kun refererer til former eller farver. Det ses fx på siden Noder, hvor vejledningsteksten indeholder udtryk som ”den øverste boks”, ”de tre nederste bokse”, ”peg på ?”, ”de blå +” og endelig ”ved hjælp af kolonnen til venstre”. Der findes lignende eksempler på andre søgesider på netstedet, herunder Musik og E-materialer.
  • Kontrast (WCAG 1.4.3 og 1.4.11)
    Der er eksempler på for ringe kontrast mellem tekst/baggrundsfarve. Det ses fx i de bibliografiske posters oplysninger i det udfoldede format og under Mine søgninger, hvor der er mangelfuld kontrast mellem farven på teksten og baggrundsfarven.
  • Ændring af tekststørrelse (WCAG 1.4.4)
    Der er eksempler på tekst, der ikke kan forstørres til de krævede 200 % uden tab af indhold eller funktionalitet. Det ses fx i pop up-vinduet, man får i forbindelse med bestilling. Her overlapper de tre faner ved skalering til 200 %.
  • Reflow (WCAG 1.4.10)
    Der er eksempler på steder, hvor man taber indhold, hvis netstedet vises i en opløsning på 320 x 256 pixels. Det gælder fanen Afgræns din søgning, hvor ordet “søgning“ forsvinder og den øverste menulinje, hvor ”Spørg Biblioteksvagten” og ”Log in” forsvinder visuelt fra skærmbilledet.
  • Tekstafstand (WCAG 1.4.12)
    Der er eksempler på steder, hvor man taber indhold, hvis man ændrer tekstafstanden. Det sker i karrusellen med nye materialer, hvor øget afstand betyder, at de to sidste kategorier rykker ned på næste linje og er svært læselige. Det forekommer også i pop up-vinduet ved bestilling, hvor Luk-knappen ikke kan bruges, hvis tekstafstanden er ændret.
  • Tastatur (WCAG 2.1.1)
    Der er eksempler på steder, man ikke kan tilgå ved hjælp af tastaturet. Hjælpefunktioner, der skal aktiveres med +'er og ? i filtermenuen og søgefunktionerne, kan ikke aktiveres med tastaturnavigation. I vejviseren (Find bibliotek) kan man ikke give fokus til søgeresultatet ved hjælp af tastaturnavigation.
  • Spring over blokke (WCAG 2.4.1)
    Det er ikke muligt at springe blokke af indhold, fx højremenuen, over
  • Sider har titler (WCAG 2.4.2)
    Der er eksempler på, at flere sider har ens titler. På den engelske versions hjælpesider – hhv. ”Help”, ”Contact” og ”About Bibliotek.dk” – ender man på sider, der alle har titlen ”Hjælp”, hvilket ikke er helt retvisende.
  • Fokusrækkefølge (WCAG 2.4.3)
    Der er eksempler på, at dele af sitet ikke får fokus, som brugeren forventer det. I pop up-vinduet Se alle (materialetyper og sprog) fortsætter tastaturnavigationen ikke i vinduet. I pop up-vinduet Vælg flere filtre (venstremenuen) er fokusrækkefølgen ikke logisk. I karrusellen med nye materialer er det ikke visuelt markeret, når man har fokus på en bogforside.
  • Synligt fokus (WCAG 2.4.7)
    Linket Referenceværktøjer i posterne mangler synligt fokus.

Uforholdsmæssig stor byrde

Ikke udfyldt

Ikke omfattet af loven

  • Undertekster til forudindspillet indhold (WCAG 1.2.2)
    Der er ikke undertekster til de korte videoer med hjælp til bibliotek.dk
  • Undertekster til forudindspillet indhold (WCAG 1.2.3)
    Der er ikke synstolkning eller tekstalternativer til de korte videoer med hjælp til bibliotek.dk Videoerne er indspillet for nogle år siden og derfor ikke omfattet af loven

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Efter Sensus' test af bibliotek.dk iværksatte DBC et analysearbejde af den manglende tilgængelighed på bibliotek.dk. Vi arbejder løbende på at forbedre tilgængeligheden på bibliotek.dk. Men vi udvikler i øjeblikket et nyt bibliotek.dk, der offentliggøres i 2021. Derfor vil ikke alle tilgængelighedsproblemer i det nuværende bibliotek.dk blive løst. I det ny bibliotek.dk er webtilgængelighed en del af udviklingsprocessen. Der testes dermed løbende, at sitet overholder webtilgængelighedsloven.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at den offentlige myndighed eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen gennem henvendelsesformularen eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til monitorerings- og tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. Du kan ikke forvente at få svar på din henvendelse, medmindre Digitaliseringsstyrelsen har behov for yderligere uddybning.