Tilgængelighedserklæring

Aalborg kommune forpligter sig til at gøre webstedet https://www.aktivsommeraalborg.com/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.

Oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.aktivsommeraalborg.com/?

Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).

Du kan kontakte Aalborg kommune, hvis du oplever, at der er ikke-tilgængeligt indhold på https://www.aktivsommeraalborg.com/

Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.

Overholdelsesstatus

Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:

  1. Webstedet overholder standarden fuldt ud
  2. Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav)
  3. Webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)

Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav). 

Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:

  1. Det offentlige organ har selv evalueret webstedet
  2. Vurdering er foretaget af ekstern part
  3. Det offentlige organ har anvendt anden metode.

Det offentlige organ angiver metoden som: Vi har selv evalueret webstedet.

Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Der er gennemført automatisk test af webstedet ved hjælp af QualWeb, som er det samme automatiske monitoreringsværktøj, Digitaliseringsstyrelsen bruger til at gennemføre forenklede monitoreringer. Den automatiske test er suppleret med fire grundlæggende manuelle test og vurderinger – med henblik på at teste zoom, tastaturnavigation, skærmoplæsning og kontrastforhold.

Evalueringsrapporter

Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter. 

Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter

Ikke-tilgængeligt indhold

Det offentlige organ har kategoriseret det ikke-tilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.

Ikke-tilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:

  1. ikke overholder webtilgængelighedsloven.
  2. ikke overholder webtilgængelighedsloven og falder ind under undtagelsen om en uforholdsmæssig stor byrde, fx en rapport eller vejledning der er meget omfangsrig og med en lille læserskare.
  3. ikke er omfattet af webtilgængelighedsloven, som fx tekstning af videoer, der sendes live.

Overholder ikke webtilgængelighedsloven

  • Beskrivelse af links  
    Det er vigtigt, at alle brugerne forstår, hvad der sker, når de klikker på et link på websitet. Derfor skal teksten på selve linket, linkets title attribut eller teksten ledende op til linket være beskrivende for, hvad der sker når brugeren klikker på linket.        Hjem-knap mangler beskrivelsen “Gå til forsiden”, som tydelig indikator for hvilken handling der sker, hvis man trykker på den.   Derudover er der fejl på forsiden: Aktiv Sommer - Aalborg Kommune: Hvad skal du lave i Sommerferien? (aktivsommeraalborg.com) i link i tekstboksen ”Hvad er en aktiv sommer?”. Her fremgår et link, når man hover over de to første linjer i boksen. Når man tilgår linket, åbner et nyt vindue med mail. Dog er der intet i linkets tekst, som beskriver hvilken handling brugeren kan foretage sig.
  • Kontrastfejl 
    Dette punkt omhandler kontrastforholdene på websitet, og gør sig især gældende for mennesker med svagt eller stærkt nedsat syn. På websitet er der fundet fejl i kontrast på forsiden ved teksten ”Hvad er en aktiv sommer?”. Her er der tale om en pink/lyserød baggrund og hvid tekst, som ligger under kravet for minimum kontrastforhold ved almindelig brødtekst. Denne fejl gør sig også gældende på hjemmesidens andre sider, hvor der er anvendt samme farvekombination ved baggrund og mindre tekst. Her kan der henvises til kontaktsiden: INFORMATION | aktivsommeraalborg Derudover er der også fundet fejl på forsiden, hvor der midt på siden er indsat et hvidt logo på gul baggrund, som heller ikke lever op til kontrastforholdene. Det samme gør sig gældende i footer, hvor hvid tekst er på en lys grå baggrund.
  • Fejl ved zoom
    Al tekst på dit website skal kunne forstørres op til 200% i browseren, uden det ødelægger informationen eller konteksten på siden.      Man skal sikre sig at siden er responsiv og dermed tillader zoom uden indhold går tabt.   På forsiden er der fundet fejl ved zoom, da brugeren er nødsaget til at scrolle i to retninger, for at læse og se alt indhold.
  • Skjult indhold
    Der er fundet skjult indhold øverst på alle sider, hvor der i header er implementeret en knap: ”Skip to Main Content”, som er placeret bag menulinjen. Knappen er ikke tydelig hele tiden, og er kun synlig nogle af de gange hvor man anvender tastaturnavigationen.

Uforholdsmæssig stor byrde

Ikke udfyldt

Ikke omfattet af loven

Ikke udfyldt

Initiativer for at opnå en højere grad af webtilgængelighed

Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.

Det offentlige organs beskrivelse:

Vi laver løbende test på hjemmesiden og har stor fokus på webtilgængelighed og tilgængelighed generelt i kommunen, og der bruges mange ressourcer på at revidere og sikre indholdet på vores platforme, så godt som muligt.

Henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.

Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du kontakte den ansvarlige myndighed eller det offentligretlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Det gør du ved hjælp af kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.

Hvis du oplever, at myndigheden eller det offentligretlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen på mail webtilsyn@digst.dk eller indtale en besked på telefon 20 16 36 12.

Digitaliseringsstyrelsen vurderer din henvendelse og vender tilbage inden 10 arbejdsdage.

Digitaliseringsstyrelsen anvender henvendelserne som input til tilsynsindsatsen for overholdelse af webtilgængelighedsloven. For henvendelser, der ikke er relateret til webtilgængelighed, skal du kontakte den relevante myndighed direkte.