Aarhus Kommune, Kultur og Borgerservice, Borgerservice og Biblioteker forpligter sig til at gøre webstedet https://www.aakb.dk/ tilgængeligt, jf. ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”.
Her har du mulighed for at underrette det ansvarlige offentlige organ om webstedets manglende overholdelse af tilgængelighedskrav i webtilgængelighedsloven. Derudover har du også mulighed for at anmode om oplysninger, som det ansvarlige offentlige organ eventuelt har undtaget i medfør af lovens § 1, stk. 5 (undtagelse af indhold) og § 3, stk. 2 (uforholdsmæssig stor byrde).
Du kan kontakte Aarhus Kommune, Kultur og Borgerservice, Borgerservice og Biblioteker, hvis du oplever, at der er ikketilgængeligt indhold på https://www.aakb.dk/
Du bør ikke angive fortrolige eller følsomme personoplysninger som fx personnummer og helbredsoplysninger, når du kontakter det offentlige organ.
Som offentligt organ skal man angive, i hvilket omfang ens websted overholder kravene til webtilgængelighed, som de fremgår af den harmoniserede standard EN 301 549. Overholdelsesstatus kan være:
Det offentlige organ oplyser at: Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav).
Det offentlige organ skal derudover beskrive, hvordan de har evalueret webstedet. Her er kategorierne:
Det offentlige organ angiver metoden som: Vurdering er foretaget af ekstern part.
Det offentlige organ beskriver vurderingsmetoden som: Sitet er gået igennem med skærmlæser samt Siteimprove. Contrast checker er benyttet til at vurdere farvernes kontrast: https://webaim.org/resources/contrastchecker/
Det offentlige organ har mulighed for at henvise til eventuelle evalueringsrapporter.
Det offentlige organ oplyser: Ingen henvisning til evalueringsrapporter
Det offentlige organ har kategoriseret det ikketilgængelige indhold på dette websted. Under hver kategori kan der være en række emner, som vises med overskrifter samt en forklarende tekst. Et emne kan fx være manglende alternative tekster.
Ikketilgængeligt indhold inddeles i tre kategorier, og omhandler funktion eller indhold, der:
Det offentlige organ har mulighed for at beskrive, hvad de gør for at opnå en højere grad af webtilgængelighed på webstedet.
Det offentlige organs beskrivelse:
Aarhus Kommunes Bibliotekers hjemmesidesystem (DDB CMS) leveres af Det Digitale Folkebibliotek, som er leverandør af hjemmesidesystem til bibliotekerne i størstedelen af landets kommuner. Det Digitale Folkebibliotek har iværksat flere initiativer for at sikre webtilgængeligheden på webstedet. De konkrete tekniske fejl og mangler, som er blevet identificeret i undersøgelserne af webtilgængeligheden, er gennemgået og udbedres, såfremt der ikke er tale om en uforholdsmæssig stor byrde. I disse tilfælde kræver udbedring gennemgribende ændringer i selve det system, som DDB CMS bygger på (Drupal 7). Disse er derfor vurderet at være for stor en byrde at ændre. Denne vurdering tager også afsæt i, at det nuværende underliggende system er tæt på end-of-life, og det derfor vil blive erstattet af et nyt inden for de næste to år. Københavns Biblioteker har i løbet af foråret 2020 undervist sitets redaktører i tilgængelighed herunder udbudt forskellige typer af undervisningsmateriale og vejledning. Derudover gennemfører Københavns Biblioteker fra medio 2020 løbende automatiserede scanninger af indhold for tilgængelighedsproblemer og fejl, som skal højne og kvalitetssikre indholdet på sitet. I løbet af 2020 er der særligt fokus på at sikre tilgængeligheden af nyt redaktionelt indhold og etablere understøttende arbejdsgange og processer. Det Digitale Folkebibliotek forventer at gennemføre de forskellige tekniske rettelser af DDB CMS i løbet af 2020. Herefter gennemføres en ny test af den tekniske tilgængelighed. Det Digitale Folkebibliotek er startet med at udvikle næste generation af hjemmesiden. Her stilles der krav om tilgængelighed som en del af udviklingen. Dette skal sikre, at den kommende version af sitet i endnu højere grad lever op til loven om tilgængelighed.
Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med, om webtilgængelighedsloven overholdes.
Før du kontakter Digitaliseringsstyrelsen, skal du forinden kontakte det offentlige organ med henblik på at løse webtilgængelighedsproblemet. Dette gør du via kontaktinformationen, der fremgår øverst i denne tilgængelighedserklæring.
Hvis du oplever, at det offentlige organ, der har ansvaret for webstedet, ikke svarer tilfredsstillende på din henvendelse, kan du sende en henvendelse via henvendelsesformularen.